مشخصات تیپ رفتاری D یا قرمزها
رفتار به مجموعه کنش ها و واکنش های قابل مشاهده یک فرد ، در موقعیت ها و شرایط متفاوت گفته می شود. شناخت تیپ رفتاری افراد به ما کمک می کند تعاملاتمان را با دیگران مدیریت کنیم و به انتظاراتمان از یک رابطه جامه عمل بپوشانیم . در مقاله قبل توضیحات کلی در مورد رفتارشناسی دیسک ، مفاهیم و کاربردهای آن ارائه دادیم. در این مقاله قصد داریم به بررسی یکی از تیپ های چهارگانه رفتاری بپردازیم . آنچه در این مقاله و مقاله های بعد می خوانید را با رفتار خود یا اطرافیانتان تطبیق دهید تا بتوانید خود و دیگران را بهتر بشناسید. در این شماره تیپ رفتاری قرمز یا D که مخفف کلمه Doimance به معنی "تسلط" می باشد را مورد بررسی دقیقتر قرار می دهیم . یکی از دلایل تعیین رنگ برای هر تیپ رفتاری ، نشان دادن خلق و خوی فرد با استفاده از رنگ مفهومی که رنگ در ذهن انسان پدید می آورد می باشد. وقتی به رنگ قرمز و ارتباط آن با خلق و خوی یک فرد فکر می کنید چه چیزی به ذهنتان می رسد؟
تیپ رفتاری قرمز یا D در مورد افرادی صحبت می کند که به دنبال قدرت ، تسلط، نفوذ و کنترل کردن هستند . تیپ D برونگراست . بیشتر صحبت می کند و کمتر گوش می کند . برونگرایی وی بصورت منطق گرایی ، استدلال گرایی و نتیجه گرایی است . در علم مدیریت دو مفهوم مهم وجود دارد که اغلب با هم اشتباه گرفته می شوند . خروجی و نتیجه که معادل آنها به ترتیب out put و Result می شود . نتیجه ملموس و قابل تعریف و تجریه و تحلیل است . اما خروجی صرفا کاری است که پروسه ای را طی کرده و به مرحله نهایی رسیده و لزوما نتیجه خاص یا بهتری را نشان نمی دهد. تیپ رفتاری D نتیجه گراست . یعنی نتیجه برای او اهمیت زیادی دارد . نتیجه ای ملموس و قابل اندازه گیری که بتوان از آن برای بهتر شدن کارها و اقدامات استفاده کرد . تیپ D اگر کاری را انجام می دهد حتما باید نتیجه داشته باشد. اگر بازی می کند به قصد برنده شدن است و مفهوم بازی برای او "رقابت " است نه وقت گذرانی . تیپ D خودش را از محیط قوی تر حس می کند. به همین دلیل مستعد اعتماد بنفس کاذب است . D ها به دلیل داشتن اعتماد بنفس می توانند منشا تغییر باشند . این تغییرات گاه مثبت هستند گاه منفی. D ها فعالانه با دیگران مقابله می کنند . وظیفه گرا و برون گرا هستند. صریح هستند و با گارد بسته برخورد می کنند . گارد بسته به این معنی است که به راحتی به شما امتیاز نمی دهند . حتی اگر مسئله ، دادن یک صندلی به یک شخص سالمند در اتوبوس باشد .
قرمز ها یا D ها با این کلمات تعریف می شوند : برتری طلبی ، تسلط گرایی ، سلطه جویی ، محرک ، مصمم ، هدایت و اداره کننده ، مصر و قاطع . نماد آنها پول ، قدرت و نتیجه است . ویژگی اصلی آنها سطله طلبی است. آنها به شدت مستعد دیکتاتوری هستند . این رفتار را گاهی در یک مدیر بلند پایه در یک شرکت بزرگ شاهد هستیم که به کارمندان و کارگران خود سخت گیری می کند . همچنین ممکن است فردی با این تیپ رفتاری تنها به خانواده خود زورگویی کند . تیپ رفتاری هردو یکی است . اما آنها ابزارهای متفاوتی برای نشان دادن خواست درونی خود در اختیار دارند . تیپ های رفتاری در تمامی طبقات جامعه پراکنده هستند .
هر تیپ رفتاری نقاط قوت و ضعف متفاوتی دارد . می خواهیم به نقاط قوت تیپD نگاهی بیاندازیم . قرمزها پر انرژی، محرک و معمولا پیشگام هستند . پشتکار بالایی دارند و به راحتی دلسرد نمی شوند. می توانند چند کار را بصورت همزمان انجام دهند و برای هرکدام تمرکز و انژری بالایی صرف کنند . دارای اراده قوی ، مصمم و مستقل هستند و تا رسیدن به نتیجه مطلوب دست از تلاش بر نمی دارند . قرمزها حتی در ذهنشان هم با دیگران رقابت می کنند و ندای درونی آنها دائما به آنها اعتماد بنفس ، قدرت و بهتر بودن از همه را القاء می کند. همیشه امیدوار و سخت گیر هستند و از افراد نا امید و منفی باف گریزانند .
از نقاط ضعف تیپ D یا قرمز ها می توان به انجام امور فراتر از اختیارات اشاره کرد . تیپ قرمز هرجا لازم بداند پا را از حد اختیارات خود فراتر گذاشته و برای رسیدن به نتیجه ای که مطلوب خودش است اقداماتی که بنظرش لازم است را انجام می دهد . مدیران بالادستی ، که کارکنان یا مدیران زیر دستی آنها تیپ رفتاری D دارند باید به این موضوع واقف باشند و آن را مدیریت کنند.
از دیگر نقاط ضعف تیپ D نگرش بیش از حد استدلالی است . آنها برای هرچیزی دنبال دلیل هستند و این مطلب را در نظر نمی گیرند که گاهی اوقات وقایع ، ناشی از یک اتفاق از پیش تعیین نشده است . برای هرچیز کوچکی دنبال دلیل می گردند و گاهی دچار سوگیری منفی نگری می شوند . آنها در تعاملات احساسی در خانواده ، انتظار دارند طرف مقابل از اقداماتشان به این نتیجه برسد که او دوستشان دارد و نیازی به بیان این کلمه نمی بینند . اما آنها باید بدانند که همه مثل آنها به مسائل تا این حد منطقی و استدلالی نگاه نمی کنند .
نقطه ضعف دیگر آنها مخالفت با روزمرگی یا هر نوع روال روتین می باشد . آنها دوست ندارند مدام یک چرخه را تکرار کنند . چون به دنبال هیجان و چالش هستند ، یک روال روزمره به سرعت برای آنها عادی خواهد شد و روحیه آنها را فرسوده خواهد کرد. آنها باید بدانند که تغییر روال کارهای روزمره در محل کار یا زندگی ، به تنهایی به بهتر شدن شرایط کمک نمی کند .
دیگر نقطه ضعف D ها تلاش زیاد ناگهانی است . وقتی به این نتیجه برسند که کاری را باید انجام دهند یا هدفی هست که باید به آن برسند و نرسیده اند ، می توانند براحتی 60 الی 70درصد از وقت و انرژی و هزینه خود را صرف رسیدن به نقطه مطلوب کنند. اگر لازم باشد این مقدار می تواند تمام وقت شبانه روز تیپ قرمز را بگیرد . بنظر قرمز ها تیپ های رفتاری دیگر ، بازنده و نق نقو هستند.
وقتی تیپ قرمز با تلفن صحبت می کند بسیار کم خوش و بش می کند و به سرعت سر اصل مطلب می رود . وقتی با دیگران صحبت می کند بسیار رک است و ممکن است چندین بار صحبت طرف مقابل را قطع کند و به سرعت سراغ مطلب بعدی برود.
تن صدای آنها هنگام حرف زدن قدرتی و توام با دستور است . سریع صحبت می کنند . حوصله شنیدن جزئیات را ندارند . راحت ارتباط برقرار می کنند و خواسته خود را می گویند. وقتی با آنها صحبت می کنید سعی نکنید صمیمی شوید و ارتباط شخصی برقرار کنید. دوست دارد پرسش های چالش برانگیز را پاسخ دهد یا در مورد حقایق منطقی بشنود و تنها در مورد مسائلی صحبت کند که اثربخشی بالایی دارند . وقتی با او حرف می زنید همیشه سعی کنید روی نتایج تمرکز کنید . اگر چیزی را برایش توضیح می دهید، حتما به نتیجه آن اشاره کنید . فرد قرمز دوست دارد بداند یک کار خاص چه نتیجه ای برای او دارد . یکی ار راه های تشخیص تیپ رفتاری قرمز یا D در هنگام صحبت کردن ، این است که به سرعت سر اصل مطلب می رود . در مقاله بعد در مورد تیپ رفتاری I یا زردها مطالبی ارائه خواهیم کرد.